JP1 Remotes Forum Index JP1 Remotes


FAQFAQ SearchSearch 7 days of topics7 Days MemberlistMemberlist UsergroupsUsergroups RegisterRegister
ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in

IR control of Amazon Fire TV stick?

 
Post new topic   Reply to topic    JP1 Remotes Forum Index -> JP1 - General Forum
View previous topic :: View next topic  
Author Message
quartermain



Joined: 29 Dec 2007
Posts: 45

PostPosted: Mon Dec 10, 2018 10:41 am    Post subject: IR control of Amazon Fire TV stick? Reply with quote

I got one of these a while ago so now I have two remotes instead of one. I've seen a couple of threads about IR control but their conclusion was yes for the original Fire TV but no for the Stick.

However I now see that a company called Inteset is selling an IR receiver which they claim will work with the Stick. It's available on Amazon (US and UK at least). You also need a three way OTG cable to connect it and still pass power to the Stick. They sell one of these; it is listed on Amazon US but not UK.

I'd be interested to know if anyone has tried one of these and if so what the results were. I'd really like to go back to using one remote for everything. I know the Harmony Hub can do Bluetooth but I'd prefer not to have to learn a whole new way of setting remotes up.
Back to top
View user's profile Send private message
mdavej
Expert


Joined: 08 Oct 2003
Posts: 4096

PostPosted: Mon Dec 10, 2018 4:31 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the heads up. I'm going to buy one and will report back. That makes two such devices that I know of, the other called IRUSB from Video Storm:
http://video-storm.com/proddetail.asp?prod=irusb

Several combinations of the Inteset IR dongle:
https://www.amazon.com/Inteset-Receiver-Raspberry-Streamers-Included/dp/B077MRD2P4/
https://www.amazon.com/Inteset-Receiver-Harmony-Remotes-Included/dp/B07KPPQFF8/
https://www.amazon.com/Inteset-Universal-Receiver-Streamers-Including/dp/B07612LMHF/
https://www.amazon.com/Inteset-INT422-3-Universal-Remote-Streamers/dp/B07KPPWRQH/

and just the USB Y cable that's needed for Fire Stick:
https://www.amazon.com/New-Inteset-Controlling-Keyboards-Inteset-Universal/dp/B07HHLBRGZ

Keep in mind that the Fire Stick can be mostly controlled via many TVs and HDMI-CEC. I currently control mine with Sony TV Bravia Sync codes. But I'm missing the Menu command. Hopefully the Inteset will provide that.

Here's a device upgrade that should work for the Inteset IR dongle. I'll update this file after I get the device:
http://www.hifi-remote.com/forums/dload.php?action=file&file_id=25479

Inteset says this device uses the same codes as Microsoft Xbox 360. So any of our Xbox 360 upgrades (MCE 116.15) should work as well.
Back to top
View user's profile Send private message
MaskedMan
Tivo Expert


Joined: 10 Feb 2004
Posts: 788
Location: Des Moines, IA

PostPosted: Mon Dec 10, 2018 6:22 pm    Post subject: Reply with quote

You can buy the remote, y adapter, and IR receiver from Inteset on ebay cheaper then buying them separately on amazon:

https://www.ebay.com/itm/Inteset-Universal-Remote-with-IReTV-and-Custom-Y-Cable-for-Fire-TV-Streamers/332905804405?hash=item4d82bb7275:g:MOsAAOSwlAFb~GUQ:rk:3:pf:0
_________________
Edmund
Back to top
View user's profile Send private message
quartermain



Joined: 29 Dec 2007
Posts: 45

PostPosted: Sat Dec 15, 2018 8:44 am    Post subject: Reply with quote

OK so this seems to work fine. Strangely the blue light on the IR receiver flashes when I use other remotes.

The Bluetooth remote no longer functions when the IR receiver is connected.

I haven't so far found any button which maps to the context menu button on the original remote. I'm using a URC-6440 to test.
Back to top
View user's profile Send private message
quartermain



Joined: 29 Dec 2007
Posts: 45

PostPosted: Sat Dec 15, 2018 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

Context menu is the yellow button.
Back to top
View user's profile Send private message
mdavej
Expert


Joined: 08 Oct 2003
Posts: 4096

PostPosted: Sun Dec 16, 2018 3:07 pm    Post subject: Reply with quote

Got mine as well. Original remote still works. Just prompts you to pair again the first time you plug in the Inteset.

Updated original file with correct Menu, Home and Info commands and added Search command.
Back to top
View user's profile Send private message
madbrain



Joined: 09 Jun 2020
Posts: 5

PostPosted: Sun Jun 14, 2020 4:22 am    Post subject: Reply with quote

I got mine. It works with the attached device upgrade.

However, I find that I lose the Gigabit ethernet connection to my Fire Stick 4K when I use this. This isn't the fault of this adapter. The problem is that the NIC that comes with the Fire Stick is itself an OTG cable. You would need to use a USB hub in order to connect both the IR adapter and the NIC. However, you would also need a regular USB NIC - not one with a built-in OTG cable.
So far, unfortunately, I have not succeeded in using both the wired NIC and IR receiver at once with my Fire stick 4K.
Back to top
View user's profile Send private message
chuliu



Joined: 04 Dec 2010
Posts: 404
Location: Hong Kong

PostPosted: Tue Jul 07, 2020 10:07 am    Post subject: Reply with quote

I also ordered an inteset ir dongle and received it a few weeks ago.
I works great and I noticed that it includes numeric buttons as well.
It is useful when I watch slingplayer on fire tv stick when I switch channels. I can just enter the channel number directly and press select on the remote instead of browsing into the menu of the slingplayer.

I have a question though: how do I control the volume up and down with the ir dongle? I use a pair of echo dot and set up a home cinema system with my fire tv. I am able to control the vol up and down on the fire tv remote to control the volume of the echo dot, but not with the jp1l remote.
Back to top
View user's profile Send private message
mdavej
Expert


Joined: 08 Oct 2003
Posts: 4096

PostPosted: Tue Jul 07, 2020 12:53 pm    Post subject: Reply with quote

Post your RMIR file. My guess is your vol keys are locked to a different device.
Back to top
View user's profile Send private message
chuliu



Joined: 04 Dec 2010
Posts: 404
Location: Hong Kong

PostPosted: Wed Jul 08, 2020 12:21 am    Post subject: Reply with quote

here
Back to top
View user's profile Send private message
mdavej
Expert


Joined: 08 Oct 2003
Posts: 4096

PostPosted: Wed Jul 08, 2020 9:06 am    Post subject: Reply with quote

I see the Fire upgrade on TV3. None of your activities has volume mapped to TV3.

Otherwise, vol should work in TV3 device mode. If it doesn't, then I have to conclude that the vol functions were not implemented in the Inteset. So you'd have to control the final volume device directly, if possible. I realize that's not possible with an Echo Dot via IR.
Back to top
View user's profile Send private message
nielo



Joined: 30 Jan 2015
Posts: 1

PostPosted: Wed Jul 08, 2020 9:33 am    Post subject: Reply with quote

Many thanks for posting the "Inteset IReTV.rmdu" file mdavej. I bought a "Inteset IReTV USB IR Receiver" fro Amazon.co.uk - interestingly, the product description header did not mention Amazon Fire TV! This is what it said:

"Inteset IReTV USB IR Receiver for use with Nvidia Shield (2nd Gen & 2019 Pro), Kodi, MCE, Raspberry Pi & other Streamers with the Inteset INT422 & Harmony Remotes (Remote not included)"

Anyhow, I created an empty "dummy" device on my Nevo C2 (ARRX18G / URC8603) then loaded the .rmdu file. After switching on the TV and pointing the HDMI switch at our Amazon Fire TV box, I inserted the Inteset cable and - BINGO! It worked straight away.

After loading the .rmdu file, RMIR warned me that some of the functions defined in the device upgrade were assigned to buttons that did not match buttons on the newly selected remote. The functions and the corresponding button names from the original remote were listed as:

Info - Info
Ok - Ok

RMIR told me to use the "Layout" panel to assign those buttons properly, which I did, and all works well.

Thanks again.

Oh, and for anyone who thinks I must be bonkers paying almost 21 for that cable - the Fire TV was driving me mad as it seemed to go through batteries like nobody's business! In 12 months, I reckon I'll have made my money back!!!
Back to top
View user's profile Send private message
chuliu



Joined: 04 Dec 2010
Posts: 404
Location: Hong Kong

PostPosted: Wed Jul 08, 2020 10:20 am    Post subject: Reply with quote

mdavej wrote:
I see the Fire upgrade on TV3. None of your activities has volume mapped to TV3.

Otherwise, vol should work in TV3 device mode. If it doesn't, then I have to conclude that the vol functions were not implemented in the Inteset. So you'd have to control the final volume device directly, if possible. I realize that's not possible with an Echo Dot via IR.


Thanks for reply.
I think I might have found the reason why vol buttons won't work.
The fire tv remote can be programmed to control either volume on tv or echo dot (if you set up a home cinema) There is not vol function built in fire tv stick like some remote to certain stb. It may have vol buttons but they send signal for tv only.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic       JP1 Remotes Forum Index -> JP1 - General Forum All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


 

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Get Smart! the band's official homepage Rockabilly Central